Hopp til hovedinnholdHopp til søkefeltet

Kundeservice

Alle hverdager 08 - 16

Vi hjelper deg med

 • Bestillinger
 • Produktspørsmål
 • Leveringsspørsmål
 • Reklamasjoner
21 60 18 18
Mine Sider

Sertifisert

Herved bekreftes det at
www.bygghjemme.no
som drives av
Bygghjemme
lever opp til Trygg E-handel sine krav for e-handlere.
Status:
Sertifisert
Finansiell stabilitet:
Ok
Kundeklager:
Ingen klager

» Se hele rapporten

Slik bytter du benkeplate på kjøkkenet – skritt for skritt

Hvor vanskelig er det å bytte kjøkkenbenk selv, og hva bør du tenke på før du kjøper ny benkeplate? I denne artikkelen lister vi opp hva du trenger å vite om benkeplate og hvordan du kan skifte en eksisterende kjøkkenbenk på egen hånd!

Av Bygghemma-redaktionen2023-02-23

Å bytte kjøkkenbenk er noe som de fleste kan få til på egen hånd – følg denne guiden for et godt resultat!

 

Kan jeg bytte ut kjøkkenbenken på egen hånd?

Det går som regel helt fint å bytte en kjøkkenbenk på egen hånd, så lenge man har nødvendige verktøy og grunnleggende snekkerkunnskaper. Noen foretrekker likevel å ta i bruk en snekker eller rørlegger for å montere kjøkkenvask og koble til servantbatteri.

 

Hva skal jeg tenke på før jeg kjøper ny benkeplate til kjøkkenet?

Det aller viktigste å huske før du kjøper ny benkeplate til kjøkkenet, er å sørge for at du har riktige mål. Mål gjerne to ganger for sikkerhets skyld! Hvor dyp plate du trenger kommer an på om du vil ha noe overheng over skap under benkeplaten. Standarddybde på benkeplate til kjøkken er 600-610mm, men dette varierer selvsagt fra hjem til hjem.

Husk også å lese bruksanvisningen som følger med din nye benkeplate!

 

Se aktuelle tilbud på benkeplater til kjøkkenet her

 

Hva finnes det av tilbehør til kjøkkenbenken?

Det er lurt å sette lister på alle synlige kanter på kjøkkenbenken, for å få en stilig og slitesterk plate. Har du oppvaskmaskin under benkeplaten er det lurt å kjøpe til varme/fuktbeskyttelse som monteres på undersiden.

 

Se aktuelle tilbud på kantlister og andre tilbehør til kjøkkenbenken her

 

Hvilke verktøy trenger jeg for å montere kjøkkenbenk?

Du trenger sag, boremaskin, maskeringstape, metallfil, vater, silikon, klemmer og målebånd for å montere din nye kjøkkenbenk.

 

 

Bytte benkeplate på kjøkkenet – skritt for skritt

Forberedelser

 • Demonter den gamle benkeplaten. Husk å skru av hovedkranen. Skru av vinklene som holder benkeplaten på plass. Husk å være forsiktig meg skap og hyller som ikke skal byttes ut.
 • Kontroller at benkeplaten ligger i vater. Sjekk også at alle vinkler er rette. Vegger er sjeldent helt rette, og hjørner kan være ujevne.
 • Dekk til benkeplaten med egnet beskyttelse før og under montering

 

Markeringer

 • Tegn saglinjer med en myk blyant på toppen av benkeplaten om du skal bruke håndsag, og på undersiden om du skal bruke elektrisk sag. Er benkeplaten i mørk laminat anbefaler vi å bruke maskeringstape å tegne på.

 

Sage / bore

 • Dersom du bruker en fintannet håndsag skal du begynne å sage fra fremkanten og holde sagen nærmest loddrett. Når du er gjennom kanten skal sagvinkelen reduseres til 20-30 grader. Bruker du elektrisk sag skal du sage med oversiden ned, slik at sagtennene skjærer i retning av synlig overflate. Begynn å sage i fremkant. 
 • Et ujevnt resultat kan glattes med en fil, gjerne metallfil.
 • Hull til kjøkkenkum, ovn m.m. sager du til så presist som mulig ved å først lage en mall. Merk den nye platen med en myk blyant i henhold til malen. Husk å speilvende malen dersom du sager med oversiden ned.
 • Bor først hull i alle hjørner med minst 12mm bor. Bor alltid fra oversiden.
 • Sag ut markerte hull med en fintannet håndsag eller elektrisk sag, som beskrevet ovenfor.
 • Forsegle alle sagkanter, da disse er mye sensitive mot fukt. Som forsegling kan du bruke en fuktsperre til våtrom eller klarlakk. Husk også å tette hull til kraner og annet.

 

Montere kjøkkenbenk

 • Sjekk at underlaget er rett med vater. Legg på plass benkeplaten for å forsikre deg om at den passer. Underlaget skal være så pass robust at platen ikke knekker.
 • 90 graders hjørneskjøter lages vanligvis med en Alu PF-profil. Kortsider mot kjøkkenkum, eller andre steder hvor det er fare for at kanten blir utsatt for vann, må beskyttes med sidestykker av aluminium.
 • Sidestykker monteres med tetningslim og skrus fast. Vi anbefaler at du bruker samme typer sidestykker for å beskytte kanter som vender mot ovnen.
 • Fest benkleplaten nedenfra med skrue i forkant og bakkant. Platen må aldri limes fast. Bor et hull hver 60. cm langs platen og skru fast. Også benkeplatens ender skal festes.
 • Kjøp varme/fuktbeskyttelse hvis benkeplaten monteres oppå oppvaskmaskin, som Alu-tape. Denne monteres under benkeplaten hvor oppvaskmaskinen skal stå.
 • Hold benkeplaten på plass med klemmer under monteringen. Husk innlegg for å beskytte overflaten.

 

Tette fuger

 • Hvis du skal legge fliser eller annet vanntett materiale over benkeplaten – noe vi anbefaler å gjøre – lager du et mellomrom på et par millimeter mellom plate og vegg. Tett fugen med silikon.

 

Hvordan unngår jeg å gjøre feil når jeg monterer benkeplate på kjøkkenet?

Mange glemmer å beskytte kanten over oppvaskmaskinen. Mange oppvaskmaskiner slipper ut varm luft som benkeplaten tåler dårlig over tid. Særlig utsatt er overgangen fra platens framkant til undersiden. Her bør du smøre platen med et ekstra lag med tettende lakk eller montere fuktsperre, som Alu-tape. Plasser aluminiumstapen i framkant på benkeplatens underside.Er det noe mer jeg bør tenke på når jeg bytter kjøkkenbenk?

Når du først er igang med å bytte kjøkkenbenk, hvorfor ikke benytte sjansen til å freshe opp kjøkkenet med ny kjøkkenvask og nytt armatur i samme slengen!

 

Se aktuelle tilbud på kjøkkenbatteri her

Se vårt utvalg av kjøkkenvasker og oppvaskkummer her

 

Et annet tips er å skaffe matchende veggpanel til kjøkkenveggen, som beskytter mot sprut og vannsøl. Veggpanel til kjøkkenet er enkelt å montere, og gjør underverker med helhetsinntrykket av kjøkkenet.

 

Se aktuelle tilbud på veggpanel til kjøkkenet her

 

Populære artikler

Andre som leste denne artikkelen leste også