Bytte radiator: Dette bør du tenke på

Enten du skal erstatte gamle radiatorer eller planlegge nye installasjoner, er det flere faktorer å vurdere. Ikke minst hvor radiatorene skal plasseres og hvor mange watt som kreves. Her går vi gjennom noen vanlige spørsmål med Patrick Schellhas fra Gnosjö Klimatprodukter AB.
Av Bygghemma-redaktionen • 2025-05-14
Når er det på tide å bytte radiator?
– Når de ikke lenger oppfyller dine krav, for eksempel hvis de slutter å fungere tilfredsstillende eller hvis du ønsker å bytte til mer energieffektive radiatorer, som å bytte fra gamle el-radiatorer med bimetall-termostat til oljefylte el-radiatorer med elektronisk termostat.
Kan man bare bytte ut termostaten?
– Man kan bytte ut bare termostaten hvis det er termostaten som har gått i stykker, ellers bør hele radiatorene byttes.
Hva er viktig å tenke på når jeg skal bytte radiator?
– At du kjøper radiatorer med riktig spenning (volt) og tilstrekkelig effekt (watt). Å ikke beregne watt per kvadratmeter er en av de vanligste feilene folk gjør.
Hvordan vet jeg hvilken effekt radiatorene trenger å ha?
– Man regner vanligvis med 60–70 watt per kvadratmeter eller 25–30 watt per kubikkmeter luft.
Hvordan bytter jeg radiator steg for steg?
– Beregn ditt totale effektbehov (watt) per rom og vurder passende plasseringer, slik at du ser hvor mange og hvor effektive radiatorene bør være. Sjekk om du trenger å kjøpe 1-fase (230V stikkontakt) eller 2-fase (400V tilkoblingsledning). Se på dine gamle radiatorer eller spør en elektriker hvis du er usikker. Bestill radiatorene og kontakt en kvalifisert fagperson hvis nødvendig for installasjonen. Monter radiatorene på veggen eller bruk gulvstativene som følger med alle 230V-radiatorer.
Hva kan jeg gjøre selv og hva må utføres av en fagperson?
– Alle radiatorer som skal monteres for fast installasjon må monteres av en kvalifisert fagperson. En radiator med stikkontakt (som du plugger i en stikkontakt i veggen) kan du selvfølgelig koble til selv i stikkontakten.
Hva er den beste plasseringen av radiatorene?
– Under vinduer, fordi det er der "kulldraget" finnes. Hvis det ikke er noe vindu, må man finne en annen plass der radiatorene ikke blir "innestengt" og der varmen kan sirkulere godt.
Les også: Lufte radiatorer- slik fikser du kalde vannbåre radiatorer i hus og leilighet
Les også: Energieffektive panelovner – Best i test 2025: Vi sammenligner 3 panelovner med lavt strømforbruk