Hopp til hovedinnholdHopp til søkefeltet

Kundeservice

Alle hverdager 08 - 16

Vi hjelper deg med

  • Bestillinger
  • Produktspørsmål
  • Leveringsspørsmål
  • Reklamasjoner
21 60 18 18
Mine Sider

Sertifisert

Herved bekreftes det at
www.bygghjemme.no
som drives av
Bygghjemme
lever opp til Trygg E-handel sine krav for e-handlere.
Status:
Sertifisert
Finansiell stabilitet:
Ok
Kundeklager:
Ingen klager

» Se hele rapporten

Montere og justere ytterdør, trinn for trinn

Kan du egentlig montere ytterdør selv? Svaret er ja – og i denne artikkelen forteller vi deg hvordan du går frem for å montere ytterdør på egen hånd.

Av Bygghemma-redaktionen2023-02-23

 

Ytterdøren er på mange måter symbolet på inngangen til hjemmet ditt, noe som betyr at du ikke bør undervurdere det estetiske med å ha en flott ytterdør. Dette er det første gjester ser når de kommer på besøk – og det første du selv ser etter en lang dag. Da er det ekstra hyggelig å kunne føle tryggheten og harmonien over en ytterdør som passer stilen din og fungerer som den skal. Men det er ikke bare det estetiske som gjelder når du skal bytte ytterdør. En ytterdør gir deg også god isolasjon under de kalde vintermånedene.

 

Gode tips før du starter montering av ytterdør

 

Følg alltid leverandørens monteringsanvisning. Dette høres kanskje logisk ut, men det er veldig viktig å følge slike instruksjoner til punkt og prikke. Steg for steg, gjennom hele monteringen.

Finn frem riktig verktøy og forbered deg godt. Se hvilke verktøy du trenger lenger ned. Det er enklest å montere ytterdør med litt hjelp. Det anbefales å være to stykker som samarbeider for en enklere opplevelse. Dette er fordi døren er tung, og kommer ferdig montert på karm.

 

Se aktuelle tilbud på ytterdører på Bygghjemme! 

 

Verktøy du trenger for å montere ytterdør

 

Riktig verktøy gjør montering av ytterdør enkel! Du trenger følgende verktøy:

 

Drill eller skrutrekker

Meterstokk

Vater

Skruer som passer til døren og veggen

Kiler eller luftpute

 

Ta nøyaktige mål før du monterer ytterdøren

 

Det å måle døren du har fra før av er selvfølgelig et must før du setter i gang med innkjøp av en ny dør. Du kan måle døren din på to ulike måter. Den enkleste måten å måle ytterdøren på er ved å ta bort lister og foringer rundt døren. Finn frem måleinstrumentet ditt og mål ytterkarmen i både høyden og bredden. Da vil du finne det utvendige karmmålet du trenger. Alternativt kan du også måle åpningen i veggen, hvis det for eksempel ikke er en dør der. Da måler du åpningen i høyden og bredden. Deretter trekker du fra ca. 30 mm på begge lengder. Dette er for å ha litt ekstra rom for justering av ytterdøren, samt plass til isolasjon. Hvis du måler feil og må justere åpningen i etterkant, blir det en langt mer tungvint jobb.

 

montere ytterdør selv 

 

 

Slik gjør du for å montere ytterdør

 

Demonter dørbladet fra karmen før du provisorisk kiler karmen fast i åpningen (fra begge sider). Viktig at terskel er i vater og at det er skikkelig tetting mellom terskel og underlag.

 

Leveres karmen med Adjufix hylser, skrur du disse ut mot veggstenderen. Sidekarmer må være rett og i lodd - begge veier! Kontroller også at diagonaler er like lange.

 

Fest sidekarmen med skruer på hengslesiden først i alle festepunkter, sidekarmen på anslagssiden festes så kun i toppen.

 

Monter dørbladet på karmen igjen og samtidig en dørvrider. Sjekk at det er en jevn spalte mellom dørblad og karm, samt at døren lar seg lett åpne og lukke.

 

Deretter justerer du karmen i bunnen på anslagssiden når døren er lukket, og monterer skruer i resten av festepunktene på karmen.

 

Isoler i hele karmens dybde. Monter en vindtetting på karmens ytterside som er i klem inn på yttervegg, før utvendig listverk monteres.

 

På innvendig side monteres så utforing, denne isoleres det også bak i hele dybden før fuktsperre eller tape legges fra vegg og ut på utforing.

 

Til slutt monterer du listverk innvendig.

 

Gratulerer – da har du en ny ytterdør, og har spart masse penger på å montere den selv!