Guide for deg som vil legge gulvvarme hjemme

Skal du legge vannbåren gulvvarme i trebjelkelag eller betong? Her gir vi tips om hvilken gulvvarme du bør velge og hvordan du går frem for å legge gulvvarme selv.
Av Bygghemma-redaktionen • 2025-05-16
Her finner du hele vårt sortiment av produkter og tilbehør innen gulvvarme
Gulvvarme fungerer aller best under gulv som er dekket med fliser eller andre typer steinplater, ettersom disse materialene har god varmeledningsevne. Det vanligste er å installere gulvvarme på badet, men det blir stadig mer vanlig også i andre rom. Det finnes to typer gulvvarme: elektrisk og vannbåren. Hva som passer best i ditt tilfelle, avhenger av dine behov og forholdene i boligen din.
Elektrisk gulvvarme må installeres av en sertifisert elektriker. Det finnes imidlertid ingen regler som sier at du ikke kan installere vannbåren gulvvarme selv, men før du legger det nye gulvet ditt, bør en sertifisert rørlegger trykkteste og kontrollere systemet.
Nedenfor forklarer vi forskjellene mellom de ulike systemene og hvordan man installerer vannbåren gulvvarme.
Slik fungerer vannbåren gulvvarme
Dersom du har et vannbårent varmesystem i hjemmet, kan du med fordel installere vannbåren gulvvarme. Systemet styres av termostaten i varmepumpen din som er tilkoblet hele det vannbårne varmesystemet, noe som gjør det betydelig mer energieffektivt og billigere i drift enn elektrisk gulvvarme.
Du velger selv om du vil supplere med gulvvarme i enkelte rom eller erstatte dine eksisterende radiatorer og varme opp huset på den måten i stedet. Dette krever imidlertid at huset, inkludert vinduene, er godt isolert, ettersom det er risiko for kald trekk. Hvis du velger å beholde radiatorene dine, må du også installere en shunt eller fordeler. På den måten sikrer du at temperaturen i gulvvarmeslyngene ikke blir like høy som i radiatorene. Gulvvarmeslanger skal nemlig ikke overstige en temperatur på 27 grader.
Slik fungerer elektrisk gulvvarme
Elektrisk gulvvarme består av varmekabler eller en gulvvarmematte som vanligvis støpes inn i bjelkelaget med avrettingsmasse. Med elektrisk gulvvarme får du større fleksibilitet til å justere temperaturen etter behov, uten å måtte varme opp hele huset. Derfor velger mange elektrisk gulvvarme på isolerte områder i huset som de ønsker å varme raskt og effektivt, for eksempel på badet. Hvis du ikke har et vannbårent varmesystem hjemme, er elektrisk gulvvarme det eneste alternativet. Installasjon av elektrisk gulvvarme må imidlertid utføres av en sertifisert elektriker. Du kan forberede arbeidet ved å åpne gulvet og bestille ønsket produkt, for eksempel en varmekabel eller varmematte.
Legge vannbåren gulvvarme i trebjelkelag eller betong
Du starter arbeidet med å fjerne det eksisterende toppgulvet der du planlegger å installere gulvvarmen. En svært viktig faktor for at gulvvarmen skal fungere godt, er at bjelkelaget er tilstrekkelig isolert under varmerørene. Dette hindrer varmetap nedover og reduserer også risikoen for fuktskader. Derfor må gulvet ofte etterisoleres før du legger ned varmeslangene.
Den enkleste metoden er å legge gulvvarmen oppå et trebjelkelag i sporplater, men du kan også støpe inn varmerørene i en betongplate dersom du legger plate på mark eller har et bjelkelag i betong. Gulvvarmerør finnes i ulike dimensjoner, grove eller tynne. Grovere slanger kan legges med litt større avstand, men tar mer plass i høyden. Tynnere slanger kan legges tettere og gir bedre plass til isolasjon under. I tillegg legges varmeslangene i isolerende sporplater av tre eller celleplast for å sikre at varmen stiger oppover. Oppå dette legges det en metallplate eller aluminiumsfolie for optimal varmefordeling over gulvet. Du kan kjøpe en ferdig gulvvarmepakke som inneholder alt du trenger for installasjonen, inkludert varmerør, sporplater og shunt – eller du kan kjøpe delene separat.
Her finner du vårt utvalg av gulvvarmerør
Kostnad for å legge gulvvarme
Det er vanskelig å gi nøyaktige prisestimater siden det avhenger av hvor mye av arbeidet du kan gjøre selv, og hvilke forhold du har i boligen. Generelt koster installasjonen et sted mellom 500 og 800 kr/m² dersom du gjør mesteparten selv. Vannbåren gulvvarme pleier å koste omtrent 300 kr/m² mer enn elektrisk gulvvarme.
Les også: Velge gulvvarme i badrom – elektrisk eller vannbåren, regler og kostnad