Hopp til hovedinnholdHopp til søkefeltet

Kundeservice

Alle hverdager 08 - 16

Vi hjelper deg med

  • Bestillinger
  • Produktspørsmål
  • Leveringsspørsmål
  • Reklamasjoner
21 60 18 18
Mine Sider

Sertifisert

Herved bekreftes det at
www.bygghjemme.no
som drives av
Bygghjemme
lever opp til Trygg E-handel sine krav for e-handlere.
Status:
Sertifisert
Finansiell stabilitet:
Ok
Kundeklager:
Ingen klager

» Se hele rapporten

Bygge espalier: Hvordan lage ditt eget espalier

Et espalier er en flott beskyttelse mot både vind og innsyn. Velger du en modell som planter kan klatre på, får du dessuten et flott innslag i hagen. Les denne artikkelen for å lære hvordan du går frem for å lage et espalier på egen hånd!

Av Bygghemma-redaktionen2023-02-23

 

 

Det er mange variasjoner på espalier. Er du på jakt etter et espalier som kan fungere som vind- eller personvern er en mer solid konstruksjon av tre å foretrekke. Et armeringsnett som festes mellom stolper er en enkel og stilig løsning dersom du ønsker en god støtte som planter kan klatre på. Les videre for å få tips til hvordan du kan lage ditt eget espalier, og hva du trenger for å få det til!Bygge espalier steg for steg

 

Verktøy du trenger for å bygge et espalier:

Tommestokk, vinkel, blyant, vater, sageverktøy, skrutrekker, skiftenøkkel, en spade og eventuelt boremaskin og borhammer og skrutvinge

 

Innkjøp av materialer for å bygge espalier:

Ferdige stolper eller bjelkelag, trykkimpregnert tre eller ubehandlet treverk som deretter males/behandles ev. armeringsnett eller lignende (avhengig av hvilken type espalier du skal bygge), ev. stolpehatt, treskrue, jordforankring som sokkeljern, stolpefundament eller stolpesko inkl. bolt eller fransk treskrue, eventuelt betong om du skal støpe, pinner og snor for festing.Slik går du frem for å bygge espalier på egen hånd

 

1. Start med å lage en enkel skisse av espalieret med alle dimensjoner. Rammen på de fleste espalier er solide stolper eller bjelkelag som du forankrer i bakken. Deretter fester du armeringsnett, trelister eller planker i et hvilket som helst mønster på. Søk gjerne på nett for inspirasjon, eller ta en tur i nabolaget og se hvordan man har gjort det i andre hjem.

 

2. Stram en snor mellom to punkter der du har tenkt at espalieren skal være. Merk av hvor stolpene skal stå (rimelig avstand mellom stolpene er 1,20 til maks 2 meter).

 

3. Undersøk hvordan bakken er der du har tenkt å ha stolpene. I jord der jorda lett "glir" ned i hullet bør du støpe i en form, enten i et papprør eller i et sementrør. Hvis underlaget er hardt kan det være nok å forankre med et jordanker eller grave ned stolpen og blande jorda med grus for å få bedre feste. Dersom stolpen skal graves ned, bør gropen gå til frostfri dybde (ca. 90-100 cm). Hvis underlaget er stein må du bore hull og sette ned en stolpesko eller et flatt jern for å skru stolpene inn i.

 

4. Når du har bestemt deg for hvordan espalieren skal se ut og hvordan den skal forankres, er det på tide å bestille/kjøpe alle nødvendige materialer og verktøyene du måtte mangle.

 

5. Det er lettest å bygge espalieren når den ligger slett, for eksempel på terrasse eller på plenen. Legg ut stolpene med riktig mellomrom og sørg for at de er i vater. Fest trelamellene, armeringsnettet (eller materialet du har valgt) med treskruer til stolpene. Sag av lengden på stolpene om nødvendig. Hvis du ikke bruker tverrstolpe kan du sage den øverste enden av stolpen på skrå slik at vannet renner av, eller sette på en stolpehette for å beskytte treverket.

 

6. Klargjør den type forankring du har valgt og sett deretter espalieren på plass. Har du valgt sokkeljern, stolpefundament eller stolpesko, fest stolpen med bolt eller fransk treskrue. Dobbeltsjekk med vater at stolpen er vertikal rett på alle sider.

 

7. Dersom du ikke bruker trykkimpregnert treverk må treet behandles umiddelbart for å tåle vær og vind. Dette gjelder dog ikke alle treslag, så les deg gjerne opp på produktinformasjon. Se aktuelle tilbud på espalier og annen vindbeskyttelse på Bygghjemme!

 

 espalier pil bygghjemme

Lekkert espalier i pil som kan bygges i valgfri høyde