Hopp til hovedinnholdHopp til søkefeltet

Rengjøring av gassgrillen - 12 enkle trinn

Regelmessig rengjøring av gassgrillen øker levetiden og sikrer at maten tilberedes i et hygienisk miljø. Med bare grunnleggende kunnskaper og litt tilbehør kan du enkelt gjøre jobben selv. Her har vi satt sammen en trinn-for-trinn-guide til hvordan du rengjør gassgrillen din, samt en handleliste med alt du trenger å ha hjemme.

Av Bygghemma-redaktionen2025-05-20

Å vedlikeholde en gassgrill kan virke komplisert for nybegynnere. Men det er faktisk ikke så vanskelig, spesielt ikke hvis du har riktig tilbehør og enkle instruksjoner. Nedenfor går vi gjennom hvordan du rengjør gassgrillen din. Hvis du er ute etter en ferdig handleliste, finner du den på slutten av guiden.


Hvor ofte bør jeg rengjøre grillen min?


Hvor ofte du bør rengjøre grillen, avhenger av hvor mye du bruker den. En tommelfingerregel er at du bør rengjøre grillen og alle delene etter hver 5.-10. grilløkt. Det er imidlertid lurt å gi gassgrillen en enkel rengjøring etter hver gang du har brukt den. Dette gjør du enklest mens grillen fortsatt er litt varm, slik at du enkelt kan fjerne matrester og fett som har satt seg fast på grillristen. Ved å rengjøre gassgrillen etter hver gang du har brukt den, sikrer du at ingen bakterier spres, og at den er hygienisk til neste gang du skal bruke den.

 

Slik rengjør du gassgrillen etter hver bruk - trinn for trinn


1. La grillen kjøle seg ned, men ikke helt.

2. Tørk av grillristen med kjøkkenpapir for å fjerne overflødig fett og eventuelle matrester.

3. Bruk en grillristbørste til å rengjøre risten. Hvis du synes det er vanskelig å fjerne smusset, kan du bruke et fettoppløsende rengjøringsmiddel. Avhengig av om grillristen er laget av støpejern eller stål, må du bruke forskjellige rengjøringsmidler. For støpejern er det bra å bruke en oljebasert spray, mens vanlig grillrens fungerer godt for griller av andre materialer.

4. La grillen kjøle seg ned og tørke av seg.

 

Slik rengjør du gassgrillen din - trinn for trinn


1. Sørg for at gassbeholderen er koblet fra grillen.

2. Ta av grillristen og bløtlegg den i varmt vann blandet med et fettrensende middel. Avhengig av om grillristen er av støpejern eller stål, må du bruke forskjellige rengjøringsmidler. For støpejern er det lurt å bruke en oljebasert spray, mens vanlig grillrens fungerer godt for griller av andre materialer.

3 Bruk en grovere rengjøringssvamp, grillskrape eller grillristebørste for å fjerne fastbrent rusk. Rengjør og skrap på begge sider av risten. Hvis grillristen er laget av støpejern, kan du bruke en spesiell støpejernsbørste.

4. Rengjør de andre delene av gassgrillen, som brennere, flammespotter og briketter, med såpe, varmt vann og en myk børste eller rengjøringssvamp. Kontroller deretter at det ikke sitter rusk i hullene på brennerne. Dette kan du for eksempel gjøre med en tannpirker.

5. Tørk av grillens lokk og kar med såpe og varmt vann. Hvis det er mye skitt, kan du bruke fettfjerner og en grillskrape for å få bort alt.

6. Tørk av utsiden av grillen med en blanding av såpe og varmt vann. Hvis grillen er laget av rustfritt stål, kan du i stedet rengjøre den med en rengjøringsspray for rustfritt stål og deretter tørke den av med kjøkkenpapir. Dette beskytter grillen mot overflaterust.

 

 

7. Smør inn grillristen og brennerne (hvis de er laget av støpejern) med litt matolje, men tørk av overflødig fett. På denne måten er det mindre sannsynlig at matrester fester seg på ristene ved senere bruk.

8. Sørg for at alle deler er tørre og fri for såpe eller vaskemiddel, og sett alt tilbake på plass.

9. Varm opp grillen på høy varme og la den stå på i 10 minutter med lokket lukket. Dette vil fordampe eventuelle rester av såpe og vaskemiddel, og alle delene vil tørke helt.


Kjøp grillbørste til grillen

Kjøp rengjøringssvamp/grillskrubbe

 

Populære artikler