Hopp til hovedinnholdHopp til søkefeltet

Kundeservice

Alle hverdager 08 - 16

Vi hjelper deg med

  • Bestillinger
  • Produktspørsmål
  • Leveringsspørsmål
  • Reklamasjoner
21 60 18 18
Mine Sider

Sertifisert

Herved bekreftes det at
www.bygghjemme.no
som drives av
Bygghjemme
lever opp til Trygg E-handel sine krav for e-handlere.
Status:
Sertifisert
Finansiell stabilitet:
Ok
Kundeklager:
Ingen klager

» Se hele rapporten

Standardmål vindu og dør – hvordan måle modulmål, ytre karmmål og dørbladmål

Skal du kjøpe ny dør, balkongdør eller nye vinduer? Da kan det være greit å sette seg inn i hva de ulike målene betyr, og hva det kan være greit å tenke på før man monterer dør eller vinduer.

Av Bygghemma-redaktionen2023-02-23

 

Mål på alle standard dører og vinduer er oppgitt i modulmål, hvor bredde er skrevet før høyde. Modulstørrelsen kan angis i desimeter eller centimeter, for eksempel 10x21 eller 100x210. Modulmål er en standard som alle norske produsenter av vinduer og dører har blitt enige om. Modulmålet angir minimum størrelsen på hullet i veggen hvor vinduet eller døren skal monteres. Vi anbefaler at det legges til ca 10mm for å sikre god plass til isolering og justering.

 

Se aktuelle tilbud på vinduer på Bygghjemme!

 

Hva er ytre karmmål for døren eller vinduet?

Ytre karmmål er selve dimensjonen til vinduet eller døren. Det ytre karmmålet er vanligvis ca 10-15 mm mindre enn modulstørrelsen, slik at det er plass til å isolere og gjøre justeringer. Merk at variasjoner kan forekomme avhengig av merke. 

 

Se aktuelle tilbud på dører på Bygghjemme!

 

 sort dør scanflex bygghjemme

Hva med en lekker innerdør i sort farge fra Scanflex?

 

Mer om dørbladmål

Dørbladmål på ytterdører og buemål eller glassmål på vinduer kan ikke benyttes ved bestilling, da disse kan variere mellom ulike produsenter.

 

Hvordan måler jeg modulmål på vinduer og dører?

For å måle modulmål på vinduer og dører må du løsne listen eller gerikten slik at hullet i veggen blir synlig, for så å måle bredden og høyden på hullet som vinduet eller døren skal monteres i. Hvis modulmålet ikke eksisterer må du også måle yttermålet til den gamle rammen. 

 

Hva gjør jeg hvis jeg trenger spesialmål på vinduer?

Dersom modulstørrelsen du målte ikke samsvarer med størrelsene i vindusutvalget, kan du i de fleste tilfeller bestille størrelsen du trenger på vinduet. Ved bestilling av spesialmål skal rammeyttermål i millimeter oppgis. Husk at rammens ytre mål skal være ca 20 mm mindre enn hullet produktet skal monteres i.

Hva er brystningshøyde på balkongdører?

Brystningshøyden på balkongdører er målet fra underkant av terskel til der hvor glasset begynner. Valg av vindusstørrelse i balkongdører refererer altså ikke til den nøyaktige størrelsen på glasset i døren. Skal en balkongdør flukte med vindu, må yttermål karmhøyde på vinduet oppgis sammen med hvilken type det er; for eksempel toppsving eller fastkarm vindu. Ønsker du helt nøyaktig flukting, må du oppgi mål fra topp utvendig karm og ned til der hvor glasset stopper (tre- eller aluminiumslist). Dette er forutsatt at balkongdør og vindu blir montert i samme høyde i toppen.

 

Mer om hengsling på vinduer og dører

Hengsleside på vinduer og dører sees fra utsiden (på utadslående). Siden hvor hengslene er synlige er den som refererer til hengselside. På innerdører kan hengsler sees fra siden der du åpner døren mot deg. På dører med snap-in hengsler kan du velge hengsleside selv ved montering og det trengs ikke spesifiseres på forhånd.

 

Kjøp vinduer og dører enkelt og billig på nett!

 

 ytterdør med glass bygghjemme

På Bygghjemme finner du en rekke flotte ytterdører i ulike farger og med lekre detaljer!