Hopp til hovedinnholdHopp til søkefeltet

Klippe hekk – dette bør du tenke på når du beskjærer hekken.

Når er egentlig den beste tiden å klippe hekken? Og hvordan klipper man for at den skal holde seg tett og pen? Her får du råd om hva du bør tenke på og tips til verktøy som gjør jobben enklere.

Av Bygghemma-redaktionen2025-05-23

Se hele vårt utvalg av beskjæringstjenester

Hvorfor må hekker egentlig beskjæres?


Hvis du ønsker en tett og pen hekk som beholder formen, må du klippe den jevnlig. De fleste hekktyper trives best med å beskjæres litt og ofte. Noen hekker, som for eksempel liguster, tåler hard beskjæring – men langt fra alle gjør det. Du bør derfor sjekke hva som gjelder for akkurat din type hekk.

 

Når bør hekken klippes?
Det kommer an på hvilken type hekk du har, og om den blomstrer – og når. Hekker som blomstrer om våren bør ikke beskjæres før etter sankthans, slik at du ikke mister blomstringen. De fleste løvhekken kan beskjæres både tidlig på våren og om høsten. Mange anbefaler å beskjære i JAS-perioden (juli, august, september), da plantene "blør" mindre (dvs. lekker sevje) og leges raskere. Har du en hekk av bartrær, som gran eller tuja, bør du vente med å klippe til veksten har stoppet på høsten eller gjøre det tidlig på vårvinteren. Noen hurtigvoksende hekktyper kan trenge klipping både tidlig på våren og en ekstra trimming i JAS-perioden.

Hva skal klippes bort?
Du bør gi hekken en svak konisk form, bredere nederst og litt smalere øverst. Da slipper sollyset også til nederst, og hekken holder seg tett og fin. Har du en hekk med gjennomgående stamme (f.eks. agnbøk eller tuja), bør du klippe sidene men vente med toppen til den har nådd ønsket høyde (eller litt over). Har du en hekk med forgrenet vekst, kan du klippe både sider og topp regelmessig.

Hvordan fjerner jeg grenene på best måte?
Grove grener må sages, men en god hekksaks rekker langt for de fleste oppgaver. For å sikre at du klipper rett, kan du spenne opp en snor langs hekken og følge den som rettesnor.

Hvilke verktøy trenger jeg?
Har du en liten hekk, holder det med en manuell hekksaks og en sekatør. For lengre hekker anbefales en motorisert hekksaks. Husk å fjerne grove grener med en grensaks eller grensag først! Har du en veldig høy hekk, kan det være lurt å investere i en hekksaks med teleskopskaft så du når toppen lettere. Rengjør alltid hekksaksen etter bruk for å unngå å spre sykdom mellom plantene dine.

 

Våre sekatører

Våre manuelle hekksakser

Våre grensakser

Våre grensager

Våre motoriserte hekksakser

 

Les også: Motorsag best i test 2025: Vi sammenligner 3 populære bensindrevne motorsager

Les også: Elektrisk grensag best i test 2025: Vi sammenligner grensager med batteri

Populære artikler