Hopp til hovedinnholdHopp til søkefeltet

Tettesjikt og andre viktige regler ved renovering av bad og våtrom

Planlegger du å renovere badet selv? Da er det viktig å ha oversikt over bransje- og forsikringsreglene som gjelder for våtrom. Her får du en gjennomgang av det viktigste du trenger å vite, blant annet om tettesjikt, samt svar på vanlige spørsmål.

Av Bygghemma-redaktionen2025-05-15

Les også: Puss opp badet billig og raskt med et vanntett veggsystem

 

Kan jeg renovere badet selv?


Det finnes ingen regler som sier at du ikke kan renovere badet selv. Badet er derimot et spesielt rom i hjemmet, siden det forekommer mye vann og fuktighet der. Alle rør, vegger og gulv må derfor være fuktsikre og montert i henhold til de samme retningslinjene som gjelder for autoriserte håndverkere. Hvis verken du eller noen du kjenner har de nødvendige kunnskapene til å renovere et våtrom innenfor for eksempel snekring, VVS eller flislegging, er det derfor best å leie inn profesjonelle for de delene av arbeidet du føler deg usikker på.

Gjelder forsikringen ved vannskade hvis jeg har renovert badet selv?


Avhengig av hvilken forsikring du har, kan det faktisk hende at du får erstatning for vannskader på badet selv om du har gjort renoveringen selv. Enkelte forsikringsselskaper krever at du fremviser et våtromssertifikat for å få kompensasjon for skadene, noe som betyr at arbeidet må være utført av et autorisert firma. Det finnes imidlertid også flere forsikringsselskaper som ikke krever sertifikat, men som i stedet krever en form for dokumentasjon på at renoveringen er fagmessig utført. Dette kan for eksempel være bilder og videoer som tydelig viser hvordan arbeidet er gjort "bak kulissene", for å bekrefte at det er utført etter bransjens regler, selv om det er en privatperson som har gjort det. For å være på den sikre siden bør du altså sjekke hva som gjelder hos ditt forsikringsselskap og dokumentere alle trinn i renoveringen.

Hva er levetiden til et bad?


En generell vurdering er at den tekniske levetiden til et bad er omtrent 15–20 år. Naturligvis er det mange forhold som påvirker hvor lenge et bad faktisk holder. Hvis vedlikehold og mindre renoveringer er blitt gjort jevnlig over tid, kan badet fungere fint i mer enn 20 år. Men hvis for eksempel tettesjiktet er av typen tynn dispersjon (som ble brukt på 1980- og begynnelsen av 1990-tallet), er det på høy tid med en renovering.

Hvilke regler gjelder egentlig ved baderomsrenovering?


Alle regler for fagmessig utført arbeid finner du hos Boverket, GVK (Gulvbransjens Våtromskontroll) og bransjereglene for Sikker Vanninstallasjon. Retningslinjene under er generelle og inkluderer ikke alle detaljer som kan finnes i enkelte regelverk.

Våtrom og våtsoner
Først og fremst er det greit å vite at bad omfattes av regelverket for våtrom. Generelt deles våtrommet inn i to soner – våtsone 1 og våtsone 2. Årsaken til denne inndelingen er at det stilles høyere krav til tettesjikt og ulike typer boring i våtsone 1. Med våtsone 1 menes de delene av veggene som normalt kommer i direkte kontakt med vann (som dusjen og nærliggende vegger) samt hele gulvflaten. Våtsone 2 omfatter øvrige vegger på badet, som verken er i direkte kontakt med vann eller befinner seg innen én meter fra dusjområdet. Det finnes tilleggskrav avhengig av om det gjelder yttervegg eller vegg mot annet rom – sjekk derfor alltid hvilke regler som gjelder for ditt spesifikke bad.

Tettesjikt og fuktbeskyttelse på bad
For å beskytte vegger og gulv i våtsone 1 mot fuktskader og lekkasjer, må de være utstyrt med en vanntett fuktbeskyttelse – for eksempel våtromsmatte, tettesjiktfolie eller våtromsplater. Ulike typer fuktbeskyttelse inngår ofte i et system, avhengig av underlaget og med spesifikke krav for montering.

Hvis du totalrenoverer et bad, anbefales det alltid å fjerne det gamle tettesjiktet og legge nytt, slik at arbeidet holder lengst mulig. Den vanntette sperren hindrer vann og fukt i å trenge inn i materialer og hulrom som ikke tåler fuktighet, og bidrar dermed til å minimere risikoen for skader og mugg. Taket, som vanligvis bare utsettes for kondens og høy luftfuktighet, trenger derimot ikke tettesjikt – det holder som regel å male det med godkjent våtromsmaling.

Reglene kan variere avhengig av type våtrom (toalett uten dusj, vanlig bad, vaskerom), underlagets materiale, og hva slags overflater som skal brukes (som keramiske fliser). Sjekk alltid hva som gjelder for ditt bad!

Generelle punkter å huske om tettesjikt i baderom:

-Bad- og dusjområder må ha tettesjikt på gulv og vegger.

-Doble lag tettesjikt må ikke monteres.

-Dampbrems i vegg (for å beskytte isolasjon) regnes ikke som tettesjikt.

-Tettesjikt skal påføres som siste lag før fliser monteres.

Elektrisitet på badet


Når det gjelder elektrisk arbeid, er det ett ord som gjelder – nei! Du må bruke en autorisert elinstallatør, da det er ulovlig å utføre elektriske installasjoner selv, uansett hvilket rom det gjelder. Alle lover om elektrisk arbeid i hjemmet finnes hos det norske Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Toalettmål


Også når det gjelder innredning på badet, finnes det bransjeregler du må ta hensyn til. Her er noen mål og retningslinjer. Det finnes også spesifikke krav for tettesjikt og rørgjennomføringer ved installasjon av f.eks. toalett, så sjekk alltid detaljene for det produktet du ønsker å montere.

Gulvmontert WC:

-Monteringsflaten må være rektangulær og minst 300 x 400 mm.

-Gulvet under toalettet må ha bore-/skruedybde på minst 60 mm.

-Avstanden mellom toalettens avløpsrør og tettesjiktet på bakveggen må være minst 60 mm.

Køp gulvstående toalett

Vegghengt WC:

Anbefalt høyde for montering er ca. 42 cm fra gulv til sitteflate.

Køp vegghemgt toalett 

Dusj

-Ifølge GVK skal en standard dusjplass være minst 90 x 90 cm.

-Høyden på dusj-/badeområdet skal være 2 meter over ferdig gulv.

Køp dusjsett her

Køp dusjkabinsett her

Køp dusjdører her

Køp dusjvegger her

Innebygde rør på badet


Avhengig av hvordan badet ditt er utformet, kan det være mulig å bygge inn rør i veggen ved renovering. Det er to viktige regler å huske på: Vannrør må ikke bygges inn i yttervegger. Skjøter, koblinger eller overganger må ikke installeres i vegg, gulv eller tak. Årsaken er at lekkasjer må kunne oppdages og utbedres raskt – noe som blir vanskelig med skjulte koblinger. I tillegg gjelder det krav om at skjøtene må være i fordelerskap med serviceåpning og lekkasjeindikator. Siden det er kritisk at VVS-arbeid utføres etter bransjereglene for Sikker Vann, kan det være lurt å overlate dette til autoriserte fagfolk.

Køp VVS-tillbehør her

Populære artikler