Hopp til hovedinnholdHopp til søkefeltet

Sertifisert

Herved bekreftes det at
www.bygghjemme.no
som drives av
Bygghjemme
lever opp til Trygg E-handel sine krav for e-handlere.
Status:
Sertifisert
Finansiell stabilitet:
Ok
Kundeklager:
Ingen klager

» Se hele rapporten

Hvordan fjerne ugress fra plen, grus og mellom heller?

Å rense hagen for ugress er noe av det kjedeligste man kan gjøre – og like kjapt som jobben med å fjerne det gamle er gjort, dukker nytt ugress opp. Les denne artikkelen for våre beste tips til å fjerne ugress i hagen!

Av Bygghemma-redaktionen2022-02-28

 

Ugress har som vane å dukke opp akkurat der vi ikke ønsker det. Det dukker særlig ofte opp når vi endelig kan nyte sola midt på sommeren, og absolutt ikke ønsker å bruke tiden på å fjerne ugress. Disse hurtigvoksende vekstene spirer opp både i grus, mellom heller i oppkjørselen og midt blant prydplantene i hagen. Heldigvis finnes det råd – slik at du kan nyte sommeren uten å bekymre deg over ugress. 

 

Se aktuelle tilbud på hageredskap fra Bygghjemme!

 

Hvordan fjerne ugress fra plenen?

Det finnes to effektive måter å fjerne ugress fra plen på; enten ved å luke, eller ved å bruke preparater som ugressmiddel. De fleste tyr gjerne til sistnevnte, men ugressmiddel inneholder ofte sterke og skadelige kjemikalier. Nettopp derfor er ugressmidler så effektive til å fjerne ugress – men de vil da også fjerne alt annet rundt det. Ugressmiddel er også farlig dersom dyr eller mennesker kommer i kontakt med det. Med andre ord må du være ganske nøye når du skal pensle eller spraye slike middel, og det tar omtrent like lang tid å bare luke det enkelt med billige hageredskap. Luking er en skånsom metode å fjerne ugress på, og det skader verken andre planter eller miljøet rundt oss. 

 

bli kvitt ugress billig 

Flott og rimelig set med hageredkskap fra Gardena, som gjør det enkelt å fjerne ugress og holde hagen pen

 

Hva kan man bruke ugresset til?

Dersom du unngår ugressmiddel kan ugresset faktisk gjøre nytte etter at det er fjernet. En stor bonus ved å tenke miljøvennlig når du fjerner ugress i plenen, er nemlig at du kan samle det i hagekomposten og la det bli til ny og nyttig jord som kan brukes til planting senere. Ugressarter som løvetann, kløver, brennesle og lignende gir god næring hvis de omdannes til jord. En annen mulighet er å bruke ugress som kløverblomster og løvetann i salater, eller som pynt på kaken under sommerfesten. Brennesle har anerkjente gode egenskaper og brukes blant annet i neslesuppe. Å dra nytte av uvekstene ved å kompostere eller konsumere dem, har altså masse gode nyttevirkninger.

 

hva kan ugress brukes til 

Hvordan fjerne ugress i heller og på grus?

Å fjerne ugress mellom heller eller på grus kan være litt vrient, da det ofte er vanskelig å få med seg røttene. Hvis røttene henger igjen er kun halve jobben gjort, og ugresset kan vokse tilbake like raskt som det ble fjernet. Heldigvis har vi en grønnere løsning på dette problemet enn kjemiske ugressmidler! Bland enkelt og greit eddik og vann i en sprayflaske. Spray så eddikblandingen på ugresset mens sola skinner og vent til neste dag – da vil ugresset være gult og enkelt å fjerne. Det vil heller ikke spre seg. Dette trikset er også effektivt dersom du skal fjerne ugress i grus, og sparer deg for masse tid. Husk at dersom du bruker eddik på plenen, vil det gjøre gresset rundt gult. Eddik er derimot en god, miljøvennlig venn mot ugress mellom heller og på grus. Eddiktrikset funker best om våren, når det ikke lenger er nattefrost, og temperaturen er over 10 grader på dagtid. 

Vårt siste, generelle tips er å bekjempe uønsket ugress så tidlig som mulig. Ugress bekjempes best på våren; da får ikke rotsystemene tid til å vokse seg alt for store. Er du tidlig ute kan du unngå mye luking i løpet av sommeren, slik at du kan nyte de solfylte dagene uten en eneste tanke på ugress!

 

 ugress sprayflaske

Gardena har masse redskap som gjør det enkelt å stelle i hagen. Her er en praktisk, batteridrevet pumpesprøyte som kan brukes både til vanning og ugressbekjemping – innendørs, som utendørs.